Artikelen

Bij Joomla websites is een artikel een stuk informatie dat je op de website wilt laten zien. Bij de meeste Joomla! websites bestaan artikelen voornamelijk uit tekst met afbeeldingen. Er kunnen echter ook andere vormen van inhoud worden getoond, zoals audio en video. Voor veel Joomla! websites vormen de artikelen het grootste deel van de informatie die op de website wordt weergegeven.

Als je naar Inhoud > Artikelen gaat, kom je in een overzicht van alle artikelen. Vanuit hier kun je de artikelen beheren, zoeken en sorteren.

Filteren / Zoeken

Filteren of zoeken is te realiseren doormiddel van de “Zoekmiddelen” knop. Als hierop geklikt wordt verschijnen er verschillende dropdownmenus, met deze knoppen kan er gekozen worden welke artikelen moeten worden weergegeven. Als er bijvoorbeeld op de knop “- selecteer een categorie - ” geklikt wordt kan er een keuze gemaakt worden uit de bestaande categorieën. Als je een van deze kiest worden alleen artikelen weergegeven uit deze categorie. Je kan meerdere filters tegelijk gebruiken.

Sorteren

Sorteren doe je door op één van de blauwe links boven de artikelen te klikken of via de dropdownmenus waar standaard “ID aflopend” geselecteerd is. Als je bijvoorbeeld op Datum klikt, worden de getoonde artikelen op de opgegeven volgorde gezet. Als je dat gedaan hebt, zie je ook dat er pijltjes naast de kolom “Datum” verschijnen, waarmee je de volgorde van de artikelen in kunt stellen.

artikelBeheer

Vanuit het overzicht van de artikelen (Inhoud > Artikelen) kun je een nieuw artikel aanmaken. Onderstaande stappen beschrijven hoe je dit kunt doen.

1. Klik op de groene knop Nieuw om een nieuw artikel aan te maken. Het volgende scherm komt nu in beeld.

nieuwArtikel

1. Geef een Titel aan het artikel, kort en krachtig. Maak hierbij gebruik van kernwoorden over de inhoud van het artikel.
  2. Kies een Categorie waarin het artikel dient te vallen. Deze keuze geeft vaak aan op welke pagina het artikel te zien zal zijn.
  3. Geef als Status aan of het bericht Gepubliceerd is, zet deze op Gedepubliceerd om een artikel vast aan te maken en later af te ronden en te publiceren.
  4. De Taal kan ingesteld worden op de desbetreffende taal, of laat dit op Alle staan indien de website niet meertalig is.
  5. De Inhoud is de inhoud van het artikel, zoals het op de website wordt weergegeven.
    Je kunt deze bewerken, zoals beschreven in het hoofdstuk Tekstverwerking.
  6. Als het artikel af is kun je het opslaan door op Opslaan & sluiten te klikken. Ook is het handig om tussendoor op opslaan te klikken als je bezig bent met een groot artikel. Mocht er dan iets fout gaan, dan is het artikel tussentijds opgeslagen.

Vanuit het artikelenoverzicht is het ook mogelijk om artikelen te bewerken. Onderstaande stappen beschrijven hoe je een artikel eenvoudig kunt bewerken.

1. Ga naar Inhoud > Artikelen, je komt dan weer in het artikelenoverzicht.
  2. Kies vanuit de lijst voor een artikel door op de naam van het artikel te klikken.
  3. Je komt nu in het venster "Artikelen bewerken". Het artikel kun je vervolgens aanpassen op dezelfde manier als bij het aanmaken van een artikel.
  4. Als het artikel is bijgewerkt, kun je het opslaan door op Opslaan en sluiten te klikken.

Wanneer je een artikel hebt aangemaakt in Joomla, kun je deze ook optimaliseren voor Google.

In het venster Artikelen: Nieuw/Bewerken, kun je 3 zaken instellen die invloed hebben op het zoekresultaat in Google:

1. De metabeschrijving. Deze heeft een maximale lengte van 320 tekens. Hier de link van een online tool waar je kunt controleren of je niet over het maximaal aantal tekens zit en je ziet gelijk hoe het eruit kan zien in Google: https://www.sistrix.com/serp-snippet-generator/

Serp Snippet Generator

1. Het tweede wat je kunt vullen zijn de trefwoorden. Zo’n 10-20 woorden kommagescheiden en met een spatie.

Deze twee zaken kun je in Joomla vullen onder het kopje ‘publicatie’ (zie screenshot hieronder). Het is belangrijk dat de omschrijving klopt met wat je op de pagina gaat vinden. Dus woorden van de pagina mogen letterlijk terugkomen in de metabeschrijving.

Artikel Metabeschrijving Voorbeeld

1. Het derde wat je zou kunnen aanpassen is de paginatitel. Deze is te vinden helemaal onderaan het tabje Opties: Browserpaginatitel. In principe pakt Joomla de titel van het artikel. Maar soms kom je daar niet helemaal mee weg zoals bij korte titels. Dan plakt Google de websitenaam achter het artikel.

Browserpaginatitel