Categorieën

Categorieën zijn een optionele methode in Joomla om artikelen te organiseren. In het artikel geef je aan in welke categorie deze hoort. We raden aan om voor ieder hoofd-item in je navigatie een categorie aan te maken. Heb je bijvoorbeeld een kopje in je hoofdnavigatie genaamd 'Sport' dan maak je een categorie 'Sport' aan waar artikelen over sport in komen.

Let op: wil je een pagina hebben met een overzicht van artikelen (categorieblog) dan is een categorie vereist. Op het menu-item geef je aan er meerdere artikelen getoond moeten worden. Dit heet een categorieblog.

Categoriën zijn ook handig als je een specifieke groep artikelen in het artikelbeheer wilt opzoeken. Je kunt er dan namelijk eenvoudig op filteren. Artikel die je niet hebt toegekend aan een categorie komen automatisch in 'Uncategorised' te staan.

artikelen filteren op categorie

Ga naar Inhoud > Categorieën  via het dropdown menu. Tip: aan de linkerkant zie je vervolgens opnieuw categoriën staan. Je kunt hier eenvoudig verder navigeren naar artikelen en weer terug naar categorieën.

categorien

Overzicht categorieën filteren

Nadat je de categorieën hebt gekozen kom je in een overzicht van alle categoriën. Met de zoekfunctie kun je eenvoudig categoriën vinden. Tip: je hoeft maar een gedeelte van de caterogietitel in de voeren. Via Zoekmiddelen kun je nog op andere manieren filteren zoals status of taal.

Sorteren

Sorteren doe je door op titel (blauwe link) boven een kolom te klikken.

categorien sorteren

Categorie per ongeluk verwijderd?

Als je een categorie verwijdert krijgt deze de status Verplaatst naar prullenbak. Artikelen met deze status kun je hier terugvinden en indien gewenst opnieuw publiceren: Zoekmiddelen > Selecteer status > Verplaatst naar prullenbak.

artikelen filteren op categorie

1. Klik op Nieuw om een nieuwe categorie aan te maken.

categorie aanmaken

1. Geef een Titel aan de categorie, kort en krachtig. Maak hierbij gebruik van kernwoorden over de inhoud van de categorie.
  2. De Alias wordt automatisch gevuld als je het veld leeg laat. De alias wordt door het systeem gebruikt om vriendelijke URL’s te maken.
  3. Kies een Categorie waaronder de categorie dient te vallen. Kies voor -Geen hoofd- als het een hoofdcategorie betreft.
  4. Geef als Status aan of de categorie Gepubliceerd is, zet deze op Gedepubliceerd als je alle artikelen binnen de categorie niet op de site wilt weergeven.
  5. De Taal kan ingesteld worden op de desbetreffende taal, of laat dit op Alle staan indien de website niet meertalig is.
  6. Als de categorie af is kun je deze opslaan door op Opslaan & sluiten te klikken.
  1. Ga naar Inhoud > Categorieën, je komt dan weer in het categorieënoverzicht.
  2. Kies vanuit de lijst voor een categorie door op de naam van de categorie te klikken.
  3. Pas de categorie vervolgens aan op dezelfde manier als bij het aanmaken van een categorie.